- Bilimsel bir olgu olmasa da benim inandığım bir şey var. Ygs zaman sınavı iken Lys bilgi sınavı.
- Ygs sınavında önemli olan zamanı iyi kullanmaktır. Ortaokul müfredatından bile sorular gelir. Örneğin; zaman olsun matematikten bile şıkları deneyerek bir çok soru yapabilirsiniz. Tabi ki bu sınavın yüzde 20-30'u kadardır. Geri kalan bilgidir. Çok çalışmak lazım, asıl gerçek bu. Fakat iş Lys'ye gelince değişiyor. Lys'de ortalama soru başı 1,5 - 2 dk arasında değişmekte. Süre sıkıntınız yok ama, eğer konu hakkında bir bilginiz yoksa uğraş uğraş dur bulamıyorsunuz.
Bu nedenle Ygs'de zaman altın kadar değerli fakat bunu yönetmeyi nasıl başarabiliriz?
- İlk olarak konuları bitirin ve sürekli deneme atın. ''Çünkü sınava yakın sorular denemelerden gelir.'' En iyi zaman ve konu açısından kontrolü deneme sınavı çöze çöze sağlarsınız bunun dışında yazacağım öneriler etkisi zaman kullanmaya oranla yüzde 10 civarıdır. En iyi zaman kazanma yolu deneme çöze çöze zamanı kontrol altına almayı öğrenmektir.
Turlama Tekniği
- Deneme sınavına girdiniz en önce kolay soruları çözün. Çözemediğiniz soruları hemen atlayın veya gözünüze zor gelen soruları. İşte kolay soruları çöze çöze hızlı bir şekilde sınav bitecek zor sorular için zaman kalacak. Bu zor soruları geri kalan zamanda yapmaya turlama tekniği deniliyor.
- Bazıları için bu teknik hayat kaynağı. Hatta bazıları yapamadığımız soruları biz geçince bilinçaltımız onu düşünüyor sınav sonunda tekrar o soruya dönünce çok rahat bir şekilde yapabiliyoruz diye söylüyorlar. Tabi bunun bilimsel bir dayanağı yok ama bunu söyleyen çok insan var!
- Tabi bu ölçütün ana kahramanı sizsiniz. Bu yöntem kimi için hayat kurtarıcı olabilirken kimi için hayat karartıcı olabilir. Mutlaka bu yöntemi sınava girmeden 5-10 denemede denedikten sonra yapın. Uyaralım madem. Sakın sınavda bunu hiç denememişseniz yapmayın. Unutmayın Ygs heyecan olsun diye girilen bir sınav değildir. (En sevdiğim söz alışmış kudurmuştan beterdir. Bu nedenle sınavda da felsefeniz bu olsun alışmadığınız olaya girmeyin yoksa atalarımız boşuna bu sözü söylemezdi :)
Not: Turlama tekniğini kullanmasanız bile yapamadığınız sorularla asla inatlaşmayın bu size zaman kaybı olarak geri döner. Bu soruları zaman kalırsa çözünüz.
Nereden başlamalıyım?
- Şöyle bir atasözü var nasıl başlarsan öyle biter. (Abi durmandan atasözlerini veriyon sende, rehberlik diye geldik Türkçe sınavı çıktı :) Bu söz sınav sisteminde de geçerli. Hem sınav çalışma bakımından olduğu gibi deneme sınavı için de bu etmen önemlidir. Deneme sınavlarınız da ilk hangi dersten başlıyor ve hangi derste bitiriyorsanız gerçek sınavda da öyle bitirin genellikle sayısal öğrencileri Türkçe - Matematik - Fen - Sosyal şeklinde gitmekteler. Bu nedenle sizde 12. sınıfa yeni başlıyorsanız bu yöntemi bir deneyin. Fakat sizde kendinize uygun bir yöntem geliştirin yalnız şimdi değil yani son ayda değil. Sınavda sakın çözme sıralamanızı kaybetmeyin.
Sayısal öğrenciler için az da olsa Matematik - Fen - Türkçe - Sosyal yönetimi kullanılmaktadır. Çoğu kişi matematikten fenden sonra türkçe okuyamaz bu nedenle bu yönetimi uygulamak size kalmış.
- Turlama tekniği hakkında rehber hocamız güzel anlamış izleyebilirsiniz.
- Bu videoya son cümleler haricinde katılmaktayım. Çünkü gerçekten ''Zor soru vardır. Önemli olan farkına varmak ve önlem almaktır.''
https://www.facebook.com/ygsosyal/
YanıtlaSilFacebook Adresimizi takip etmeyi ve yorum yapmayı unutmayın..
İyi Çalışmalar..